• Over Ons
  • Werkwijze
  • Diensten
  • Over Noaber~organisaties
  • Blog
  • Contact
  • Menu Menu
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

PMO, wat kan je er mee?

Een laagdrempelige start van meer vitaliteit binnen de organisatie kan door Periodiek Medisch Onderzoeken zijn, de PMO’s. Vroeger werden dit de PAGO’s genoemd. Als werkgever ben je verplicht om deze aan te bieden. Vaak wordt het stilzwijgend aangeboden, zodat niet veel mensen er gebruik van maken. Scheelt weer kosten. En stel je eens voor wat er allemaal voortkomt uit een PMO. Laten we het er gewoon maar niet over hebben.

Zelf heb ik collega’s gehad die het zonde vonden dat de werkgever het betaalde. Want de testen deed de huisarts toch ook. Een paar jaar later hebben we toch besloten om het anders aan te pakken. En daar zat echt het verschil.

Door een actieve inzet kan je er zowel als medewerker als werkgever zoveel uit halen. Als de cultuur ernaar is, kan het echt iets zijn wat echt bijdraagt aan de ontwikkeling en werkplezier van jouw mensen. En laat dat ook steeds hoger op het lijstje staan, om mensen te blijven boeien en binden in deze tijd van krapte op de arbeidsmarkt.

Als wij organisaties verder helpen in een vitaliteitstraject, dan geven we ook mee om echt te kijken hoe je dit kan borgen in je DNA. Je kan het aanbieden als een losstaand ‘HR-dingetje’. Maar juist goed zorgen voor je mensen, zorg dragen dat ze energie hebben tijdens en vooral ook na het werk, kan je ook echt onderdeel maken van je bedrijfscultuur. En het goed zorgen voor elkaar is natuurlijk ook een belangrijk element binnen een Noaber~organisatie.

Een belangrijke verdiepingsstap die je kan maken bij een PMO is om deze aan te vullen met een vitaliteitsgesprek. Je laat dan eerst de onderzoeken plaatsvinden. En als de medewerkers de uitkomsten binnen heeft, bied je de medewerker een vitaliteitsgesprek aan. Tijdens deze gesprekken worden de uitkomsten besproken. Maar goed om te weten, afgelopen jaren heb ik veel vitaliteitsgesprekken gevoerd. En vaak heb je het dan niet over de eetgewoontes, maar komen er veel andere zaken aan de orde. Zaken waar het vooral om gaat. Welke vraag zit achter de vraag? Want heel vaak zie je dat er aandacht is voor dat wat we zien of merken. Maar is er te weinig oog voor wat erachter ligt.

Je denkt nu misschien: ‘Ik ben toch geen psycholoog?’ Dat hoef je ook niet te zijn. Ten eerste worden er mensen opgezet die verstand hebben van het voeren van dit soort gesprekken. Maar het kan ervoor zorgen dat bij mensen de blik verbreed wordt. Ten eerste kan dat prettig zijn voor de persoon zelf. Maar als je als organisatie ook bezig bent met ontwikkeling, is het ook erg van waarde als iemand met een onafhankelijk persoon kijkt naar onderwerpen als vitaliteit, werkplezier, werk/privé balans.

https://www.possibleimpact.nl/wp-content/uploads/2021/06/Workshop-Blik-verbreden.jpg 400 600 Ramon Wolf Franken http://www.possibleimpact.nl/wp-content/uploads/2020/06/Possible-Impact.svg Ramon Wolf Franken2022-09-22 08:00:382022-09-16 11:41:00PMO, wat kan je er mee?

Gezondheid van de organisatie, waar kijk je naar?

Zoals al eerder in deze week gezegd, vaak hebben we aandacht voor de gezondheid van onze mensen. Als het gaat om goed werkgeverschap, vinden wij de volgende vraag veel belangrijker:

 

‘Hoe gezond is jouw organisatie?’

Wanneer een organisatie gezond is, durven mensen te bewegen, eigenaarschap te nemen, voelen ze zich mede-verantwoordelijk. Gelukkig hebben we hele mooie voorbeelden hiervan. Maar helaas zijn er ook echt ongezonde organisaties. Waar het onveilig voelt om iets te zeggen. Het is niet voor niets dat er veel aandacht is voor sociale veiligheid, beleid tegen intimidatie, inzet van vertrouwenspersonen.

Wanneer je als Noaber~organisatie bent of wil worden, wil je natuurlijk vooral de focus hebben op de positieve kant. Dat betekent soms wel dat er eerst aandacht moet zijn voor dat wat er speelt, in het hier en nu. En welke invloed heeft dat op de toekomst. Wat gebeurt er bij ongewijzigd beleid? Wat moet er aangepakt worden om te komen tot een gezonde organisatie?

 

Belangrijke stappen binnen vitaliteitsmanagement

1e stap voor een vitale organisatie

Een belangrijke eerste stap: weet waar je als organisatie voor staat of naartoe wilt. Wat vraagt dat van de organisatie, wat vraagt dat voor de mensen om wendbaar te blijven voor de toekomst? Welke kernwaarden hanteren we en hoe ziet dat er in de praktijk uit. Hoe ziet een gezonde organisatie eruit? Waarom wil je aandacht geven aan de duurzame inzetbaarheid en vitaliteit van medewerkers? Je denkt na over het waarom (why). Probeer richting te geven, waarna je in gesprek gaat met mensen over de stappen en de vormgeving.

 

 2e stap: In gesprek gaan en blijven met elkaar

Deze stap wordt geregeld onderschat of uit de weg gegaan. Daarnaast wordt het ook niet herhaald. Vaak zijn we geneigd om het allemaal voor een ander te bedenken, bijvoorbeeld als HR of als MT. We denken we dan weken/maanden over een bepaald onderwerp, zoals in dit geval vitaliteit en/of duurzaam inzetbaarheid.

Daarna wordt het tijdens een werkoverleg of personeelsbijeenkomst richting de groep gecommuniceerd. Vaak zie je dan weinig enthousiasme. Want is dat waar ze op zitten te wachten. Wat kan je daaraan doen?

  • De kunst is om direct de mensen erbij te betrekken. Benoem vooraf in bijvoorbeeld een bijeenkomst of memo dat de organisatie aan de slag wil met vitaliteit of duurzame inzetbaarheid.
  • Benoem in de communicatie richting de medewerkers wat het ze oplevert. ‘What’s in it for me’ levert meer beweging op dan ‘what’s in it for the boss’.
  • Vraag mensen of ze deel willen nemen in een werkgroep, denktank, noem het maar op. Benader mensen waarvan je denkt, daar heb ik wat aan voor de hele organisatie.
  • Als je een werkgroep hebt, ga je samen oriënteren wat er speelt binnen de organisatie. En bepaal je samen welke onderwerpen opgepakt kunnen worden om mee aan de slag te gaan.
  • Het gaat dan niet om een eenmalige actie, maar over de stappen: ‘Hoe krijgen we vitaliteit in ons DNA?’
  • Heel belangrijk: doe iets met de input!
  • En een grote uitdaging daarbij: hoe houden we het behapbaar? Je ziet vaak dat er een nieuwe energie ontstaat en daarvoor heel veel goede ideeën. Houd het realistisch en toegankelijk. Goede ideeën die even niet passen in het tijdspad kunnen meegenomen naar het volgende jaar.

Er zijn vele wegen die naar een gezonde organisatie leiden. Ontstaan er door dit stuk vragen of word je door een bepaald onderdeel positief nieuwsgierig, neem gerust contact op voor een korte online sparringsessie. Wat spreekt jou aan, waar sta jij en waar wil jij naartoe?

https://www.possibleimpact.nl/wp-content/uploads/2021/06/DSF1290-scaled.jpg 1706 2560 Ramon Wolf Franken http://www.possibleimpact.nl/wp-content/uploads/2020/06/Possible-Impact.svg Ramon Wolf Franken2022-09-21 08:00:592022-09-16 11:39:33Gezondheid van de organisatie, waar kijk je naar?

Vitaliteit van je medewerkers, waarom zou je er aandacht aan geven?

Als je even op het internet zoekt, ontdek je verschillende cijfers die helder maken dat aandacht voor vitaliteit direct winst oplevert binnen een organisatie. Dat aandacht voor vitaliteit zorgt voor meer verbinding met jouw mensen, dat het verzuim kan verlagen. Dat het bijdraagt aan de motivatie en daardoor ook op de bedrijfsresultaten.

Maar wij vinden het verder gaan dan dat economische redenen om bezig te gaan met vitaliteit.

Het gaat om welke cultuur je wilt bouwen. Wie wil je als organisatie zijn? Het heeft te maken met het eerste element van een Noaber~organisatie, ‘omkijken naar elkaar’.

 

Geen luxe, maar noodzaak

Vitaliteit wordt vaak nog gezien als luxe, terwijl het echt een belangrijk onderdeel is om mensen duurzaam inzetbaar te houden. Hoe vaak sta jij stil bij de invloed van vitaliteit op het werk van jouw mensen? Dat ze ingezet worden op het werk waar ze energie in kwijt kunnen, maar ook energie van krijgen? Hoe vaak gaat het gesprek bij jullie over de energie die mensen overhouden na een dag werken? Houden jullie in de gaten of de balans werk-privé ook echt goed is. Of ze tijd en energie overhouden om ook bezig te zijn met andere dingen dan werk?

Het werk is een groot onderdeel in het leven van velen van ons. Verandering van het werk kan een enorme impact hebben. Soms heb je er grip op, wanneer je bijvoorbeeld kiest voor een andere functie of baan. Maar ook hebben we te maken met technologische ontwikkelingen, veranderende vragen van klanten, regelgeving die het werk bemoeilijken, waar we niet altijd invloed op hebben.

Natuurlijk kan je een groot vitaliteitstraject opstarten. Maar klein of groot, het begint met aandacht. Hebben jullie aandacht voor jullie mensen ingebed binnen de organisatie? Zit het in de vorm van leiderschap die jullie willen zien bij collega’? Hoe zijn de gesprekken en overleggen bij jullie ingericht? En is er ruimte voor een medewerker om een verhaal bij iemand kwijt te kunnen?

 

Waar ligt de verantwoordelijkheid?

Een belangrijk aspect binnen vitaliteit is een goede balans vinden in eigenaarschap en gedeelde verantwoordelijkheid. Vaak zie je dit:

  • Een organisatie vindt dat vitaliteit echt de eigen verantwoordelijkheid is van de medewerkers;
  • Een organisatie zorgt zo goed voor hun mensen dat het bijna op pamperen lijkt.

In beide gevallen kan het zo zijn dat de medewerker het wel prima vindt. Maar daardoor niet zelf in beweging komt. De kunst is om als werkgever te zorgen voor bewustwording en faciliteren. En dat de medewerker bewust en enthousiast wordt om zelf acties op te pakken.

Het hoeft niet altijd te gaan om van alles aan te bieden. De basis is om met elkaar in gesprek te zijn over duurzame inzetbaarheid. Het vragen naar hoe de energie is na een dag of week werken. Het bewustmaken dat mensen invloed hebben op de kwaliteit van leven.

Staan jouw mensen stil bij het werk wat ze doen? En hoe lang ze dit gaan volhouden? Een voorbeeld: In een onderzoek binnen de technische branche kwam naar voren dat een groot deel van de mensen het werk denkt vol te houden tot 62 jaar. De pensioenleeftijd ligt toch echt een stuk verder. Hoe ga je daarmee om?

 

Hoe krijg je mensen mee?

Als organisatie kan je het linken aan jouw kernwaarden. Waar staan jullie voor? Een veel gehoorde zorg van directies is dat ze het belangrijk vinden dat mensen ’s avonds weer veilig thuiskomen na een dag werken. Als je dit deelt met jouw mensen en aangeeft dat je daarom bijvoorbeeld workshops over voeding geeft voor een juiste energiebalans, dan komt dat over als goede zorg. En dat wordt enorm gewaardeerd.

Het gebeurt ook dat bedrijven zeggen: wij vinden dat iedereen moet ontbijten. Dus wij geven een ontbijtworkshop over voeding. Dat geeft niet de juiste energie en ook niet de gewenste beweging. De aanmeldingen blijven dan ook echt achter. Het gaat niet om verplichten, maar om verleiden.

https://www.possibleimpact.nl/wp-content/uploads/2021/06/Workshop-Van-brede-blik-naar-winstpakkers.jpg 400 600 Ramon Wolf Franken http://www.possibleimpact.nl/wp-content/uploads/2020/06/Possible-Impact.svg Ramon Wolf Franken2022-09-20 08:00:292022-09-16 11:20:55Vitaliteit van je medewerkers, waarom zou je er aandacht aan geven?

Vitaliteit, waar begin je?

Deze week is het de week van de vitaliteit. Een thema wat gelukkig steeds vaker op de agenda komt. En tegelijkertijd is het ook een enorm breed begrip.

Geregeld krijgen we vragen over hoe je dit binnen een organisatie kan oppakken. Waar begin je, wat kan je wel en niet bespreekbaar maken? Waar ligt de grens van verantwoordelijkheid tussen werkgever en werknemer? Tijdens deze week delen we diverse tips over hoe wij ernaar kijken vanuit de Noaber~organisatie en ook concrete voorbeelden vanuit de praktijk.

 

Vitaliteit borgen, geef aandacht aan de organisatie

Wat je vaak in de praktijk ziet, is dat er vooral aandacht is voor het individu. En met name op de BRAVO onderwerpen (bewegen, roken, alcohol, voeding en ontspanning). Terwijl dat integraal vitaliteitsmanagement gaat over:

  • Gezonde organisatie
  • Gezonde teams
  • Gezonde medewerkers

Een gezondheidsweek, workshop voeding of hardloopclinic kan je zeker wel (blijven) aanbieden. Maar wanneer een organisatie niet gezond en dus niet veilig is, komt iemand echt minder snel in beweging. Dat klinkt voor iedereen logisch. Maar hoe pak je het op een integrale manier aan?

 

Praktische stappen

Deze week nemen we je mee in de stappen die je kan nemen in het kader van vitaliteit. Daarbij delen we ook echt praktische tips met je. De onderwerpen die we behandelen:

  • Vitaliteit van je medewerkers, waarom zou je er aandacht aan geven?
  • Gezondheid van de organisatie, waar kijk je naar?
  • PMO, wat kan je er mee?
  • Foplossing of bronaanpak.

Ben je zelf al aan het oriënteren over de mogelijkheden binnen jullie organisatie en wil je hierover te sparren, neem dan contact op. Vanwege de ‘Week van de vitaliteit’ bieden we een half uur kosteloos sparren aan. Meld je aan via het contactformulier.

https://www.possibleimpact.nl/wp-content/uploads/2021/05/Noaber-quick-scan-Een-blik-werpen-1.jpg 400 600 Ramon Wolf Franken http://www.possibleimpact.nl/wp-content/uploads/2020/06/Possible-Impact.svg Ramon Wolf Franken2022-09-19 08:00:382022-09-16 11:16:24Vitaliteit, waar begin je?

Pagina’s

  • Blog
  • Contact
  • Diensten
  • Even buurten?
  • Frisse Gesprekken
  • Inspireren
  • Jouw ideale bedrijfscultuur
  • Nieuwsbrief
  • Noaber Quick-scan
  • Noaber-programma
  • Over Noaber~organisaties
  • Over ons
  • Possible Impact – Een inclusieve samenleving
  • Possible Impact homepage
  • Spreker
  • Toegankelijkheid
  • Van hokjes naar puzzelstukjes
  • Van P&O naar Noaberbeleid
  • Vraag Mailen
  • Werkwijze

Categorieën

  • Geen categorie
  • noaberorganisatie
  • Vitaliteit

Archief

  • april 2025
  • maart 2025
  • februari 2025
  • januari 2025
  • december 2024
  • oktober 2024
  • september 2024
  • juni 2024
  • mei 2024
  • april 2024
  • maart 2024
  • oktober 2023
  • juli 2023
  • juni 2023
  • oktober 2022
  • september 2022
  • mei 2022
  • april 2022
  • maart 2022
  • februari 2022
  • januari 2022
  • juni 2021
  • maart 2020

Possible Impact

Adres:
Vlijtseweg 130
7317 AK Apeldoorn
Zwitsal Terrein

 

Contact:
06 2353 7689
contact@possibleimpact.nl

Schrijf je in voor
Noaberschap #HoeDan

* verplicht
/* real people should not fill this in and expect good things - do not remove this or risk form bot signups */

Intuit Mailchimp

© 2025 Possible Impact | Cookies | Privacyverklaring

Scroll naar bovenzijde