Werkwijze

Het model voor het creëren van een Noaber~organisatie

Werkwijze

Het model voor het creëren van een Noaber~organisatie

Een uniek programma voor een unieke organisatie. Onze aanpak is maatwerk, maar we hebben wel een bepaalde structuur om tot deze aanpak te komen. Jouw bedrijf is uniek, jouw mensen bijzonder en jouw missie speciaal.

We gebruiken de vier noaberelementen als pijlers, maar we kijken van binnen uit naar jouw organisatie. Die blik is belangrijk om tot een duurzame aanpak te komen. Daarnaast vinden we het belangrijk dat het door de organisatie en medewerkers gedragen wordt. Wij denken mee, maar het komt voort uit de mensen van jouw organisatie. Het moet geen eenmalig kunstje of ‘dingetje van HR’ worden, maar iets waar jullie op voort kunnen bouwen, ook als wij er niet meer zijn.

Werkwijze Noaber-organisatie model

Cultuurscan

Waar wil je naartoe? Welke cultuur wil je bouwen? Deze vragen zijn de kern van de cultuurscan, want alleen met een juiste blik naar voren kun je ook daadwerkelijk stappen vinden. En deze stappen ook daadwerkelijk zetten.

Blik naar binnen

Vervolgens gaan we dit valideren met je bedrijf samen. Vanuit alle lagen zijn er mensen nodig om te bekijken of ze die richting zien zitten. Daarnaast gaan we kijken waar de organisatie nu staat en wat er nodig is om stappen te maken richting die gewenst cultuur die het voor zich ziet. Dit komt allemaal samen in een Plan van Aanpak. Deze gaan de cirkel van de Noaber~organisatie in zoals hierboven.

Bestaansrecht

Omkijken naar elkaar

Hoe kun je elkaar aanvullen? Kijk naar je werkgeverschap, zijn je huidige doelen scherp genoeg om richting te geven aan je werknemers? Alle neuzen dezelfde richting in krijgen is onmogelijk wanneer je zelf geen richting geeft. Dus gaat het om omkijken naar elkaar, hoe staan de neuzen onderling nou precies en wat kunnen we van elkaar leren? Daarvoor moet je elkaar beter leren kennen – alleen dan kun je de organisatie juist inrichten.

Inrichting

Inzetten op talent

Het inrichten van je organisatie is een organisch proces, maar komt aan op anorganische of verouderde rollen en functies. In deze fase draait om het ontdekken van alle (non)talenten binnen je organisatie. Met deze inzichten kom je erachter waar werknemers energie van krijgen en waar ze écht geschikt voor zijn. Het draait om het vinden van nieuwe energie om de nieuwe cultuur te gaan bouwen.

Dynamiek

Diversiteit & inclusie

Wanneer je inzicht hebt in de (non)talenten komt de volgende stap. Hoe werk je dan precies samen? Welke dynamieken zijn van belang bij het samenwerken en zijn medewerkers veilig om dit uit te proberen. “De deur staat altijd open” horen we vaak, maar vervolgens wel alleen binnen de functieomschrijving van het werkprofiel. ‘Zo doen we dat nou eenmaal’ is een ongeschreven regel die je moet tackelen voordat je echt verder kunt groeien naar je gewenste cultuur.

Omgeving

Maatschappelijke betrokkenheid

Wet- en regelgeving is een ‘belemmering’ en tegelijkertijd de uitdaging waaraan je niet te veel tijd kwijt wilt zijn.  Dus hoe houd je rekening met je omgeving terwijl je je identiteit behoudt? Want als iedereen fijn samen kan werken binnen je bedrijf wil dat niet zeggen dat je de juiste dingen voor je omgeving doet. Maatschappelijke betrokkenheid is de sleutel tot een aantrekkelijke bedrijfscultuur. Wanneer je mensen met jouw producten en diensten echt wat toevoegen en bereiken geeft dat de voldoening die ieder mens nodig heeft.

Werkwijze Noaber-organisatie model