Noaber~organisatie in de praktijk: Aandacht voor non-talenten

In de blog over menselijk kapitaal schreef ik over de waarde van het menselijk potentieel, wat in de praktijk nog geregeld onbenut blijft. Terwijl ik bij directies, leidinggevende en werknemers een wens zie om hier meer naar te handelen. Geregeld komt de behoefte om meer naar talent te kijken, zodat alles als puzzelstukjes in elkaar valt.

Als trainer ‘ Van hokjes naar puzzelstukjes’ word ik natuurlijk blij als dit vanuit de groep benoemd wordt. En ik verzeker je, iedereen wordt vrolijk als je hier echt mee aan de slag gaat. In deze blog vertel ik meer over de winst die je kan behalen door ook aandacht te hebben voor non-talenten. Je weet wel, de inkeping van het puzzelstukjes.

Mag jij nee zeggen?

Natuurlijk worden er talentenprogramma’s opgezet, vaak met een talentenscan of persoonlijkheidsprofiel. Denk aan voorbeelden als DISC, MBTI of insight. Erg waardevol, vooral als er ook een teamsessie is om dit met elkaar door te nemen.

Wat geregeld een ondergeschoven kindje is, is het benoemen en uitspreken naar elkaar van je non-talenten. Denk hierbij aan taken wat echt veel negatieve energie kost en vaak vooruitgeschoven wordt. Voor de een gaat het om cijfermatig werken, de ander vindt het moeilijk om het werk goed te plannen of mensen met elkaar samen te laten werken. Herken je bepaalde taken bij jouw mensen en denk je dan: ‘We hebben van alles geregeld en geprobeerd. Waarom wordt dit niet opgepakt?’

En toch hebben we het ermee te doen, denken we. Het ‘nee zeggen’ tegen een onderdeel van je takenpakket zit nog niet echt in ons systeem en wordt ook vaak als negatief ervaren. Nu is het ook niet de bedoeling dat je op alles nee zegt. Er zijn namelijk ook medewerkers die bepaalde werkzaamheden laten liggen, omdat het niet in hun takenpakket valt. En daar een andere collega mee opzadelen. (Misschien een goed onderwerp voor een andere keer.)

Het gaat om de taken waar je echt niet goed in bent, die ook echt niet ontwikkelbaar zijn. Omdat het erbij hoort, voeren we het met moeite uit. Maar we staan er vaak te weinig bij stil dat dit veel tijd en energie kost. En daardoor houd je minder ruimte over om bezig te zijn met je natuurlijke talenten. En dan roept een leidinggevende of manager dat er te weinig productief gewerkt wordt.

Inzicht en bewustwording als directe winstpakker

Productief en met plezier werken verhoog je onder andere door samen te kijken naar het werk wat gedaan moet worden. Dat je oprecht ruimte aan elkaar geeft om te zeggen waar je in vast loopt. Voor sommige letterlijk en figuurlijk. Want hier liggen ook de burn-out en bore-out op de loer.

Als je er bewust mee aan de slag gaat, kijk je ook direct wat je met een non-talent kan doen. Vaak is er een collega die dit als natuurlijk talent in zich heeft. En kijk eens bij jullie intern, hoeveel werkzaamheden worden gedaan, omdat we het altijd zo doen. Maar is dat nog nodig? Of kan het anders georganiseerd worden?

Ga eens bij jezelf na: kan je voor jezelf al een non-talent benoemen? En wat zou je met dit non-talent willen doen? En als je dat doet, wat levert het jou en misschien ook wel een ander op?

Laat me gerust weten welke inzichten je hebt gekregen. Of als je ergens nog mee zit te puzzelen, geef het ook aan. Dan kijk ik even met je mee.

En in de volgende blog gaan we verder in op de natuurlijke talenten.

Bekijk onze laatste artikelen: