Noaber~organisatie in de praktijk: (H)erkennen van natuurlijk talent

In de vorige blog ging het over de non-talenten. Hoeveel energie en ruimte er ontstaat als je oog hebt voor jouw eigen en andermans non-talenten. Vandaag gaan we verder in op de natuurlijke talenten. Hoe kan dit bijdragen aan versnelling van ontwikkeling van mens en organisatie?

Maar eerst nog even een kort terugblik. Heb je al iets gedaan met de non-talenten in de praktijk? Of merk je dat het makkelijker is om iemand in een hokje te houden? Dat is namelijk de eerste reactie die we hebben. Laten we het maar bij het oude houden. Voor iedereen is bekend wat ze moeten doen. En straks gaan ze op alles wat ze moeten doen ‘nee’ zeggen.

Of heb je al kleine stappen genomen? Zoals al eerder gezegd, houd de stappen klein om grote impact te creëren. Ben je meer bewust geworden van jouw non-talenten? Ben je anders gaan kijken naar het werk wat je te doen had?

Een mooie vervolgstap is om te kijken naar jouw natuurlijke talenten. Het andere deel van een puzzelstuk, de uitstulping. En die uitstulpingen heb jij dus ook in jouw team. Soms benut of half benut. Waardevol om dit potentieel nog meer naar boven te halen. En om die stukjes meer in elkaar te laten vallen.

vrouw-vangt-blik

Wat maakt dat mensen blijven?

Ik hoor geregeld: ‘Iedereen weet waar hij/zij goed in is. En dat weten we ook van elkaar. Daar zijn geen gesprekken over nodig.’ Hoe kan het dan zijn dat mensen in de praktijk ervaren dat (een deel van) hun potentieel onvolledig benut wordt? En wanneer we denken dat ze voor een paar tientjes meer in de maand naar de concurrent gaan, is dat vaak niet de echte reden van vertrek. Het missen van ontwikkeling, uitdaging en benutten van talent zijn vaak genoemde redenen.

In elk team zitten natuurlijke talenten. Het talent wat je hebt, maar wat je vaak zelf in eerste instantie niet herkend. Maar je kan het ook zonder talentenscan ontdekken. Omdat het vaak als vanzelf gaat. Waarbij je denkt; dat is toch geen talent, dit doet toch iedereen?! Ik kan je vertellen, dat is niet zo. Want het kan een non-talent van een ander zijn. Waarbij jij die vraag hebt: ‘Waarom pak je dat nou niet op? Laat maar, ik zal het wel doen.’

We zijn zo gewend om te presteren, altijd in ontwikkeling te zijn, ons te spiegelen aan een ander. Maar hoe mooi is het dat de grootste ontwikkeling vaak erg dichtbij onszelf zit. Dat de kracht vaak zit in het verschil met een ander.

Van grip naar begrip

Daarnaast geeft het ook meer begrip naar elkaar. En begrip is krachtiger binnen een organisatie dan grip. Terwijl grip het eerste is wat we proberen te krijgen als het niet goed loopt binnen een organisatie of binnen een project. Dat we teruggaan naar controle. Dat iedereen op dezelfde manier weer moet gaan werken. Terug in hokjes en regels.

Stel je eens voor dat je als team, juist ook in hectische en stressvolle situaties even stil gaat staan. Dat je met elkaar kijkt naar de uitdagingen die er liggen. Dat je samen kijkt naar ieders rol hierin. Wat hebben we te doen, wat vraagt dat van jou, wat vraagt dat van mij? En wat hebben we van elkaar daarin nodig?

Waarom zou je meer aandacht geven aan de verschillen? Waarom zou je aandacht moeten hebben voor diversiteit? Maar hieronder een aantal redenen:

  • Verschillende mensen geven meer visies en frictie, wat uiteindelijk leidt tot meer innovatie;
  • Je kan met elkaar beter aansluiten op de vraag van de klant;
  • Je verhoogt de medewerkersbetrokkenheid;
  • Het trekt nieuw talent aan.

Top onderwerp voor een volgende blog. Ik garandeer je dat er direct meer verbinding in de groep ontstaat, ruimte voor plezier en zingeving in het werk. En hoe belangrijk ook, het zorgt ervoor dat je elkaar op de verschillen gaat erkennen. Een belangrijke basis binnen een Noaber~organisatie.

Maar voor nu eerst focus op de natuurlijke talenten. Ik ben benieuwd hoe jij er nu instaat? Hoe kijk je zelf naar jouw puzzelstuk? Waar ben jij goed in? Wie heb jij nodig? En hoe kan jij de vertaling maken richting jouw team.

Mooi onderwerp om over in gesprek te gaan. Mocht je vooraf toch nog even met iemand erover willen sparren, neem gerust contact op. Dan kijken we graag met jou mee.

Bekijk onze laatste artikelen:

medewerkers-meeting-presentatie-betrokkenheid