Noaber~organisatie in de praktijk: Menselijk kapitaal

‘Menselijk kapitaal is niets waard!’. Hoe kijk jij naar jouw mensen? Meestal wordt het gezien als het grootste kapitaal van het bedrijf. Toch is het in de praktijk vaak een uitdaging om net zoveel aandacht te geven aan dit kapitaal als aan de producten of diensten die je levert.

Optimaal gebruik maken van je kapitaal gaat verder dan een optimaal proces

En als je er alleen maar naar kijkt als het kapitaal van het bedrijf; hoeveel wordt er van dit kapitaal echt ingezet? Geregeld wordt er vanuit de producten en diensten een ‘zo’n optimaal mogelijk proces’ bedacht waarin de mensen mogen werken. ‘Mogen’ inderdaad, want nog geregeld doen we dan ook net of de mensen dankbaar voor moeten zijn dat dit alvast bedacht en voorgekauwd wordt. Want in de praktijk merk ik ook dat er nog geregeld vanuit gegaan wordt dat het kapitaal niet altijd zelf kan denken.

En terwijl we roepen dat er een tekort is op de arbeidsmarkt, dat er geen potentieel beschikbaar is, blijft er nog heel veel aanwezig potentieel hierdoor onbenut. Soms wordt het niet gezien door een leidinggevende of directie. En geregeld wordt het ook niet gezien door de medewerkers zelf.

Hoe verliep jouw eigen ontwikkeling?

Kijk eens terug op jouw werkend bestaan. Heb jij al jouw potentieel zelf ontdekt? Ik heb in verschillende fases mensen om mij heen gehad die mij hebben geholpen om mijn talenten en non-talenten in kaart te brengen. Hoe helpen jullie binnen het bedrijf elkaar verder in deze ontdekkingstocht? Is daar ruimte voor? Of bewandelt iedere medewerkers zijn/haar eigen pad? Hoe krijg je dan cadeau wat een ander in jou ziet?

Gelukkig is het ook echt wel anders in de praktijk. Werkgevers die het zo inrichten dat mensen een leven lang mogen ontdekken en ontwikkelen. En een belangrijke basis binnen een Noaber~organisatie.

Een tijd terug mocht ik vanuit een project iemand interviewen. Hij had in de afgelopen jaren een hele mooie ontwikkeling door mogen maken. Naast ontwikkeling middels loopbaanpaden zorgen ze er intern ook juist voor dat collega’s elkaar ondersteunen en aanmoedigen om met persoonlijk ontwikkeling bezig te zijn. Een prachtig voorbeeld van goed werkgeverschap.

Het is belangrijk dat je trouw bent aan jezelf

Hij was enorm blij en trots dat dit door de werkgever mogelijk wordt gemaakt. Daarnaast gaf hij ook iets anders terug: ‘Het is ook belangrijk dat je trouw bent aan jezelf.  Als je voelt dat jouw capaciteit groter is dan je op dat moment inzet, ben je jezelf schuldig om daar iets mee te doen. Om het in ieder geval te onderzoeken voor jezelf. Met leren kan je zoveel verder komen. Het is heel belangrijk dat je je zelf goed voelt en dat je tevreden bent met wat je doet, qua werk en ook bijvoorbeeld hoe je leeft.’

Hoe waardevol is het als jij dit als Noaber~organisatie ondersteunt? Dat je als organisatie bijdraagt aan dat mensen hun eigen potentieel verder mogen ontdekken en inzetten.

Menselijk kapitaal is niet zoveel waard. Menselijk potentieel is alles waard!

Bekijk onze laatste artikelen:

vrouwen-drinken-thee-samen-in-deurpost
medewerkers-meeting-presentatie-betrokkenheid