Modern werkgeverschap, waar gaat het over?

 

Afgelopen week mocht ik een workshop geven tijdens een arbeidsmarktconferentie binnen te techniek. Het thema van de middag was artificiële intelligentie (AI) en de impact op de arbeidsmarkt. Mijn workshop ging over modern werkgeverschap. En ja, waar ga je het dan over hebben?

Want voor iedereen betekent het modern werkgeverschap wat anders. Het valt en staat met waar je nu bent (heden), waar je vandaan komt (verleden) en waar je naartoe wilt (toekomst). Het heeft te maken met jouw eigen identiteit, wie je samen wilt zijn en hoe je samen de toekomst in wilt gaan.

Keynote spreker op die dag was Anna Salomons, expert in technologie en arbeidsmarkt. Zij gaf ook aan: ‘We kunnen niet voorspellen hoe de toekomst eruit gaat zien. En wat daarin de impact van AI zal zijn. Maar samen kan je wel bepalen hoe je de toekomst wil vormgeven.’

Een van de punten waar we het tijdens de workshop hebben gehad, was het laden van de betekenis. In het noabermodel staat als eerste ‘bestaansrecht’. Wie wil je zijn, welke cultuur wil je bouwen en hoe kijk je daarin naar elkaar om.

 

Ik merk dat er best veel bedrijven nog bezig mogen gaan met het bestaansrecht. Bedrijven die daar wel mee bezig zijn geweest, gaan daarna nadenken over de vormgeving. ‘Hoe gaan we dan met elkaar doen?’ Daarbij wordt 1 belangrijke stap overgeslagen. Die essentieel is voor de gedeelde verantwoordelijkheid binnen de groep à betekenisgeving.

Met betekenisgeving bedoel ik dat je samen gaat laden waar je het over hebt. Zowel in wie je wilt zijn als organisatie als ook de kansen/uitdagingen die je tegen komt. Ik benoem het vaak als: ‘Wat zie ik dan concreet gebeuren als ik door het raam naar binnen kijk.’ Dat je samen tot de juiste verwachtingen komt. En dat mensen ook weten hoe ze daar ook verder in mee kunnen denken, ook qua vormgeving.

En een van de regels die ik toepas: degene die bezig is geweest met de zingeving/richting van het bedrijf, denkt niet na over de vormgeving. Dat doen de mensen die het werk moeten doen. De overdracht zit ‘m in de betekenisgeving van het werk. Daar ontstaat er ook energie en vertrouwen om ergens een succes van te maken. Want iedereen voelt de betekenis en zeilt samen uit op de missieboot!

Hoe is dat bij jullie? Waar staan jullie als het gaat om jullie bestaansrecht? Wat vraagt het van jullie in modern werkgeverschap? Pak gerust het model er eens bij. Wil je deze in hardcopy, neem dan even contact op. Als los bestand kun je deze hier downloaden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie