Onboarding voor zittende medewerkers

We gaan ervan uit dat vakantie voor iedereen heerlijk is. Terwijl balans werk-privé voor velen ook een uitdaging is als de vakantie voor de deur staat. Het lastige van ons als mens is dat we ook graag onmisbaar zijn. 

Mocht je op vakantie zijn, blik even terug. Hoe je weg ging van het werk? Heb je nog knetterhard van alles weggewerkt? Zei je: ‘Als er wat is, kunnen jullie me bellen hoor? De eerste week ben ik in ieder geval nog thuis’. Of heb je de boel overgedragen zodat je echt even een aantal weken kan afschakelen. 

Mocht je zelf nog niet op vakantie zijn, blik dan even terug naar hoe je jouw collega uitzwaaide. Zat daar iets van zorg in, zodat iemand rustig de boel kon afsluiten? En weiger je om deze collega lastig te vallen tijdens het verlof. Of is het bij jullie normaal dat de druk extra hoog is voor de vakantie en dat mensen beschikbaar blijven?

Goed om ook in het achterhoofd te houden: voor sommigen is de vakantie helemaal geen ‘heerlijke tijd’. In de huidige tijd worden mensen daar misschien ook nog meer mee geconfronteerd. Geen financiële mogelijkheden voor vakantie. Een thuissituatie die het niet prettig maakt om vrij te zijn. Of bijvoorbeeld een medewerker die liever door blijft rennen dat rustig thuis zitten, waardoor er ruimte komt om ergens bij stil te staan. 

Wanneer jullie straks weer terugkomen op het werk, is het ook juist een mooi moment om echt om te kijken naar elkaar. Stel in plaats van een gesloten vraag als ‘heb je een goede vakantie gehad?’ een open vraag aan je collega. En kijk ook bijvoorbeeld naar de non-verbale communicatie. Oogt iemand echt ontspannen, hoe reageert iemand erop om weer aan het werk te gaan? 

Tegenwoordig hebben we het binnen HR over onboarding. Zorgen dat iemand fijn mag landen na indiensttreding. Weet dat voor veel mensen de vakantie ook een moment is om de balans op te maken. Hoe zit ik in het werk, heb ik weer zin om te beginnen of zie ik er als een berg tegenop? Wat wil ik het komende halfjaar gaan doen of behouden? 

Onze visie is dat na een vakantieperiode het ook belangrijk is dat iemand weer goed kan inchecken. Dus onboarding voor alle zittende medewerkers. 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie